Drie redenen om jouw levensverhaal te schrijven

11-11-2021

Ieder mens heeft een uniek levensverhaal. Er bestaat niet zoiets als twee levensverhalen die hetzelfde zijn. Als schrijver van levensverhalen en historicus vind ik dat iedereen de tijd moet nemen om zijn verhaal op papier te zetten.

Een levensverhaal schrijven kan je veel brengen. Het helpt om je jezelf de fouten uit het verleden te laten vergeven. Je krijgt ruimte voor rouwverwerking waar vroeger wellicht geen tijd voor was. En je kan trots terugkijken op alles wat je hebt bereikt. Wat het je ook oplevert, mijn advies is: ga zitten, pak een warme drank erbij en schrijf over je leven.

Waarom zeg ik dat zo dringend? Ik geloof dat het schrijven van je levensverhaal niet alleen een cadeau is aan jezelf, maar ook een gift voor familie en vrienden én voor de jonge en nog niet geboren familiegeneraties.

Nog niet overtuigd? Dit zijn drie redenen waarom iedereen een levensverhaal zou moeten schrijven.

Schrijf om jouw familiegeschiedenis vast te leggen

De tijd gaat snel. Dat is niet voor niets een cliché: het is simpelweg waar. Elke generatie beleeft het dagelijks leven weer ingrijpend anders dan de generatie ervoor. Jouw familieleden krijgen door jouw levensverhaal te weten hoe jij de geschiedenis van je tijd hebt ervaren. Die verhalen zijn het waard om te bewaren door erover te schrijven. Niet alleen de grootste gebeurtenissen, maar ook de dagdagelijkse routines zullen een schat van informatie en inzicht vormen voor jouw dierbaren.

Schrijf om een ​​erfenis achter te laten

Ten tweede raad ik aan om je levensverhaal te schrijven om een erfenis achter te laten voor familie en vrienden. In de vluchtige wereld van vandaag de dag is er vaak geen tijd om met familie te gaan zitten om ze uitgebreid te vertellen over je jeugd, romances en carrière. Gelukkig geeft een geschreven levensverhaal antwoord op al hun vragen. Je familie kan het boek openslaan en zich verdiepen in jouw levensgeschiedenis waar en wanneer ze maar willen.

Vaak beseffen we ons te laat dat we van alles hadden willen vragen aan onze familieleden. Oude familieverhalen vertellen ook ons iets over wie we zijn. Een levensboek behoedt je naasten voor spijt van te lang uitgestelde vragen. Misschien heeft je familie vandaag geen tijd om je verhalen te lezen, maar er komt een moment in hun leven dat ze willen weten wie je was en waarom je de keuzes hebt gemaakt die je hebt gemaakt. En zo begrijpen ze zichzelf ook beter.

Schrijf je levensverhaal voor jezelf

Tot slot raad ik aan: schrijf je levensverhaal in eerste plaats voor jezelf. Door de verhalen uit je leven op te schrijven, word je gedwongen om jezelf van een afstand observeren. Je leert jezelf beter kennen en overwint soms zelfs onverwerkt verdriet. Gun jezelf deze unieke ervaring.

Geïnspireerd geraakt? Wil jij jouw levensverhaal graag als boek in je handen houden? Neem dan contact op met de Levensbrouwerij. Bij de Levensbrouwerij schrijft een historicus en gepubliceerd auteur jouw levensverhaal. De biografie wordt beeldend en vakkundig opgeschreven. Daarnaast worden jouw verhalen in het boek geduid met een historische blik. Zo begrijpt de lezer niet alleen wat er gebeurde in jouw leven, maar ook waarom. Een bijzondere toevoeging aan de boekenkast van jouw familie!