Geen tijd voor jouw levensverhaal? Vijf redenen om vandaag nog te beginnen!

02-03-2023

Knaagt er diep vanbinnen een stemmetje? Dat je influistert dat jij jouw levensverhaal wil vastleggen?

Maar ben je toch nog niet begonnen? Begrijpelijk! Elke dag weer vraagt een eindeloze to-do-lijst onze aandacht. Werk, familie, vrienden, huishouden, partner, hobby's, kinderen, huisdieren, sporten... O ja, en misschien nog ergens tijd vinden voor jezelf!

Toch is het zonde om geen aandacht te besteden aan dat stemmetje. Daarom zet deze blog vijf redenen op een rijtje om wel vandaag te beginnen aan jouw levensverhaal!

1. Inzicht in jezelf

Het optekenen van je levensverhaal helot om jezelf beter te begrijpen. Door terug te kijken op je leven en de verschillende keuzes die je hebt gemaakt, krijg je een dieper begrip  van wie je bent en waarom je doet wat je doet. En die inzichten zijn weer onmisbaar om persoonlijke groei en ontwikkeling door te maken. Klaar voor de nieuwste versie van jezelf? Schrijf dat boek!

 2. Verbinding met anderen

Door jouw verhaal te delen, kun je anderen inspireren, troosten en aanmoedigen. Jouw levensverhaal kan zelf helpen om bruggen te bouwen tussen generaties en verschillende culturen. De mens snakt naar verbinding, dus waar wacht je nog op?

3. Een bron voor toekomstige generaties

Jouw levensverhaal kan een onmisbaar onderdeel zijn van het collectieve geheugen van toekomstige generaties. Misschien vind jij de details van jouw dagelijks leven hartstikke oninteressant, maar beeld je eens in dat je een gedetailleerd dagelijks verslag kon lezen van jouw overovergrootmoeder! Dat klinkt een stuk boeiender, toch? Op een dag ben jij die oudere generatie!

4. Een therapeutische uitlaatklep 

Het optekenen van je levensverhaal kan helpen om emoties en ervaringen te verwerken. Uiteindelijk levert dit vaak meer zelfbewustzijn en acceptatie op. Ben jij toe aan verwerking van jouw trauma's? Therapeuten raden niet voor niets het bijhouden van een dagboek aan! Schrijven is helend.

5. Het vieren van jouw leven

Iedereen drukt een uniek stempel op de wereld, zo ook jij. Met een levensboek kun je je nalatenschap  eren. Het is een manier om je leven te markeren en te vieren wat je hebt bereikt en wat je hebt bijgedragen aan de wereld. En vind je het soms lastig om je dierbaren te vertellen hoeveel zij voor jou hebben betekend? Schrijf het op!

Of je jouw verhaal nu zelf schrijft of laat optekenen door een professional, het vastleggen van je levensverhaal is een waardevolle investering in jezelf en je toekomstige generaties.

Bij de Levensbrouwerij geloven wij dat ieder verhaal de moeite waard is om te vertellen. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op via de Contactpagina.