Jouw levensverhaal schrijven? Vier thema’s die je kunt kiezen

13-12-2022

Een boek met jouw eigen levensverhaal. Als prachtige toevoeging aan jouw boekenkast of als bijzonder cadeau voor familieleden. Zoiets is allang niet meer voorbehouden aan beroemdheden! Steeds meer mensen willen hun leven vangen in een biografie.

Maar een heel boek schrijven over je leven, hoe doe je dat? Het kan een intimiderend proces zijn. Velen leggen daarom al de pen neer voordat ze goed en wel begonnen zijn, en dat is zonde. Gelukkig zijn er tips en trucs om van jouw levensverhaal wél een succes te maken. Eén onschatbare tip is om een vast thema te kiezen voor jouw boek.

Een leven is zoveel meer dan een opsomming van gebeurtenissen van A tot Z. Het kan veel interessanter zijn om één invalshoek te kiezen. En vaak geeft zo'n thema ook nog eens handvatten waardoor het schrijfproces een stuk overzichtelijker wordt.

Welke thema's kun je kiezen?

1. Een bundeling van anekdotes

Als je jouw leven wil vangen in een boek, écht vangen, dan wordt dat geen saaie chronologische opsomming van A tot Z, toch?

Het zijn juist een handvol gebeurtenissen die jou ingrijpend gevormd hebben. Die eerste kus. Dat lastige gesprek. Dat onverwachte telefoontje. Die bijzondere ontmoeting. Die avonturen op reis.

Een levensboek als verzameling van scènes of gebeurtenissen kan een fantastisch concept zijn als dit bij jou past.

2. Jouw levenslessen

Je kunt ervoor kiezen om ieder hoofdstuk te wijden aan een nieuwe levensles, inclusief de gebeurtenissen die jou tot dit inzicht hebben gebracht. Op deze manier wordt het levensboek ook nog eens extra waardevol voor jouw geliefden. Zeker voor de jonge generatie die van jouw lessen kunnen leren!

3. Historische gebeurtenissen

Welke historische gebeurtenissen hebben invloed gehad op jouw leven? Ben jij als kind gevormd door de oorlog of de Hongerwinter? Waren de vrije jaren zestig voor jou belangrijk, of juist het pessimisme van de jaren tachtig? Wat deed de val van de Muur met jou? Als historicus kan ik als geen ander de historische context vervlechten met jouw persoonlijke levensverhaal.

4. Een gesprek tussen verschillende generaties

Sta jij liever niet helemaal alleen in de spotlight en vind jij een uitwisseling tussen generaties belangrijker? Kies er dan voor om in gesprek te gaan met jouw (groot)ouders of (klein)kinderen over jullie levens! Waar vinden jullie de overeenkomsten en verschillen? Wat hebben jullie van elkaar geleerd? Een bundeling van gesprekken tussen meerdere generaties is een groot geschenk dat nog jarenlang gekoesterd wordt door de familie.

Geïnspireerd geraakt? Wil jij jouw levensverhaal graag als boek in je handen houden? Neem dan contact op met de Levensbrouwerij. Bij de Levensbrouwerij schrijft een historicus en gepubliceerd auteur jouw levensverhaal. De biografie wordt beeldend en vakkundig opgeschreven. Daarnaast worden jouw verhalen in het boek geduid met een historische blik. Zo begrijpt de lezer niet alleen wat er gebeurde in jouw leven, maar ook waarom. Een bijzondere toevoeging aan de boekenkast van jouw familie!