Overwin de gevreesde witte pagina: begin aan je levensverhaal in 7 simpele stappen
Heb je ooit overwogen om je levensverhaal op papier te zetten, maar wist je niet waar te beginnen? Het schrijven van je levensverhaal is een geweldige en bijzondere ervaring , maar het kan ook overweldigend lijken als je niet weet hoe je moet beginnen.
Geen zorgen, we zijn hier om je te helpen! In deze blog gaan we je enkele praktische tips geven over hoe je je gedachten kunt organiseren en aan de slag kunt gaan met het schrijven van jouw unieke verhaal.
1. Reflecteer op je leven
Voordat je begint met schrijven, is het belangrijk om even stil te staan bij je leven en na te denken over de momenten, mensen en gebeurtenissen die echt belangrijk voor je zijn. Neem de tijd om herinneringen op te halen en te bedenken wat je wilt delen in je levensverhaal.
2. Maak een lijst met belangrijke gebeurtenissen
Begin met het maken van een lijst van de belangrijkste gebeurtenissen en mijlpalen in je leven. Denk aan je geboorte, je jeugd, je schooljaren, je carrière, relaties, reizen, enzovoort. Dit zal je helpen om een overzicht te krijgen van de belangrijkste thema's in je verhaal.
3. Gebruik een tijdslijn
Een tijdslijn kan een handige visuele hulp zijn om je gedachten te organiseren. Schrijf de gebeurtenissen op de tijdslijn en probeer ze in chronologische volgorde te plaatsen. Hierdoor kun je de structuur van je verhaal beter begrijpen.
4. Kies een focus
Je levensverhaal kan veel aspecten bevatten, maar het is belangrijk om een focus te kiezen. Wil je bijvoorbeeld schrijven over je persoonlijke groei, je familie, je carrière of een specifieke periode in je leven? Door een duidelijk thema te kiezen, kun je je verhaal coherenter maken.
5. Verzamel bronnen en herinneringen
Ga op zoek naar foto's, dagboeken, brieven, en andere bronnen die je kunnen helpen om je herinneringen levendiger te maken. Deze kunnen ook dienen als inspiratie tijdens je schrijfproces.
6. Begin gewoon met schrijven
Nu je wat orde hebt gebracht in je gedachten, is het tijd om te beginnen met schrijven. Maak je geen zorgen over perfectie in dit stadium; je kunt altijd later reviseren en herschrijven. Het belangrijkste is om je verhaal op papier te krijgen.
7. Blijf schrijven en reviseren
Het schrijven van je levensverhaal is een doorlopend proces. Blijf schrijven, herschrijven en bijschaven. Neem de tijd om te reflecteren op je schrijven en laat je verhaal groeien. Vraag eventueel een kritische proeflezer om je van feedback te voorzien.
Het schrijven van je levensverhaal is een unieke mijlpaal. Het is een kans om je ervaringen te delen en een blijvend document achter te laten voor toekomstige generaties. Dus, waar wacht je nog op? Pak een notitieboek of open je computer en begin met het vertellen van jouw verhaal!
Wel zin, maar geen tijd om het boek zelf te schrijven? Laat dan jouw levensverhaal schrijven door een vakkundige auteur! Of schrijf je liever zelf en heb je behoefte aan een klein steuntje in de rug? Bij de Levensbrouwerij kan het allemaal. Neem hier contact op.