Levensboek: vijf thema's voor jouw verhaal

11-11-2021

Het schrijven van je biografie is waarschijnlijk één van de meest complexe projecten van je leven. Want waar begin je? En hoe breng je structuur aan in een complex en genuanceerd mensenleven? Een beproefde methode is om jouw levensboek te schrijven aan de hand van thema's. Thema's worden in literaire verhalen gebruikt om vorm te geven aan de boodschap van het boek. Ze zijn ook goed te gebruiken voor jouw levensboek. Hieronder zetten we vijf thema's op een rijtje die de leidraad kunnen vormen voor jouw biografie.

Thema 1: Kruisingen in de weg

We hebben allemaal tientallen keerpunten gekend in onze jonge jaren. Dit zijn gebeurtenissen die ons vaak in onverwachte richtingen brengen. Sommige hebben een zware impact, zoals de dood van een ouder. Andere keerpunten kunnen juist geweldig zijn, zoals je talenten ontdekken of je droombaan. Onderstaande vragen kunnen je helpen om jouw keerpunten te beschrijven.

• Is er iets met je gebeurd als kind dat de loop van je leven heeft veranderd? Denk bijvoorbeeld aan een familiecrisis of juist een positieve wending van het lot.

• Soms maken we keuzes die ons naar wegen leiden waar we later spijt van krijgen. Heb jij zo'n keuze weleens gemaakt?

Thema 2: Mijn familie en mijzelf

We hebben allemaal familie. Dit kunnen onze bloedverwanten zijn of een gezin dat we later in ons leven hebben gecreëerd. Onze familie vormt ons tot wie we zijn en is een belangrijk thema in ieder levensboek. Help je verhaal op gang door de volgende vragen te beantwoorden.

• Hoe was het om in jouw huishouden op te groeien?

• Is er één familielid dat voor jou opvalt? Hoe heeft deze persoon je beïnvloed?

Thema 3: Mijn levenswerk

Levenswerk is een breed begrip en kan voor iedereen iets anders betekenen. Het kan je beroeps- of vrijwilligerswerk zijn, de zorg voor je gezin, of een combinatie hiervan. Hoe dan ook, het werk dat je verricht hebt is een belangrijke nalatenschap van jouw leven. Dit verdient zeker een plek in jouw levensboek. Beschrijf jouw levenswerk eens aan de hand van onderstaande vragen.

• Heb je één bepaald soort beroep uitgeoefend in je werkende leven of juist meerdere? Hoe is dit tot stand gekomen en waar heeft het je geleid?

• Hadden je vroege dromen enige invloed gehad op het werk dat je zou gaan doen?

Thema 4: Het einde van het leven

De tijd raakt altijd op. We denken vaak na over de zin van het leven en als het einde nadert, vragen we ons af wat we hebben bereikt en welke lessen we hebben geleerd. Een levensboek is een ideale gelegenheid om hierop te reflecteren.

• Wat was je allereerste ervaring met de dood? Hoe heeft het je beïnvloed?

• Was je als kind of adolescent bang voor de dood? Is het iets waar je als volwassene mee in het reine bent gekomen?

Thema 5: Mijn levensbrief

We willen allemaal herinnerd worden. Een levensbrief is je kans om levenslessen door te geven die je onderweg hebt geleerd.

• Als je een levensbrief zou schrijven, wie zouden dan de ontvangers zijn? Je kinderen, kleinkinderen, vrienden?

• Volgens welke waarden heb je geleefd en hoe hebben ze je naar dit moment in je leven geleid?

Geïnspireerd geraakt? Wil jij jouw levensverhaal graag als boek in je handen houden? Neem dan contact op met de Levensbrouwerij. Bij de Levensbrouwerij schrijft een historicus en gepubliceerd auteur jouw levensverhaal. De biografie wordt beeldend en vakkundig opgeschreven. Daarnaast worden jouw verhalen in het boek geduid met een historische blik. Zo begrijpt de lezer niet alleen wat er gebeurde in jouw leven, maar ook waarom. Een bijzondere toevoeging aan de boekenkast van jouw familie!