Vijf tips als je jouw familiegeschiedenis gaat onderzoeken

02-06-2021

Steeds meer mensen willen graag hun familiegeschiedenis in kaart brengen. Met een mooi woord heet dit soort onderzoek 'genealogie'. Maar hoe pak je zo'n genealogisch onderzoek precies aan? 

Elke familie-onderzoek begint thuis. De zoektocht om meer te weten te komen over jouw voorouders begint in gesprekken met familieleden, op zolder of in de kelder. Blader eens door oude foto's en documenten of doorzoek de plaatselijke bibliotheek of het lokale archief. Hieronder vind je vijf praktische tips om aan de slag te gaan.

Ga thuis op schattenjacht

De beste aanknopingspunten voor jouw onderzoek bevinden zich vaak dichterbij dan je denkt. Ga thuis of bij je famlie thuis op jacht naar oude fotoboeken, memorabilia en documenten. Het is het beste om je jacht te concentreren op de zolder, kelder en laden waar foto's, documenten en persoonlijke correspondentie kunnen worden bewaard. Vooral items met datums zijn handig. Familiememorabilia om naar te zoeken zijn bijvoorbeeld oude foto's, militaire documenten, diploma's en rapportkaarten, en natuurlijk dagboeken, ansichtkaarten en brieven. Betrek je familieleden bij het proces als ze interesse hebben en respecteer hun wensen. Neem dus niet zomaar allerlei dierbare oude spullen mee zonder overleg.

Praat met je oudere familieleden

Zelfs als je je hele leven familieverhalen hebt gehoord, is het cruciaal om de tijd te nemen om je oudere familieleden te interviewen, het liefst gewapend met een digitale recorder en specifieke vragen. Vergeet niet om oude foto's of documenten mee te nemen die je wellicht al gevonden hebt. Vaak kan zo'n tekst of afbeelding van alles losmaken.

Begin met het stellen van vragen over je ouders, grootouders en, indien mogelijk, overgrootouders om basisinformatie te verzamelen. Denk hierbij aan de volledige namen en namen van broers en zussen, geboorteplaatsen en geboortedata, locaties of zelfs adressen van gezinswoningen, nationaliteit en etnische achtergrond, beroepen, opleiding, militaire dienst en waar familieleden begraven zijn. Deze gegevens helpen je verder als je het archief induikt.

Ga online

Dit is het moment waarop je hebt gewacht: de kans om eindelijk alle informatie die je hebt verzameld los te laten op het internet. Er zijn verschillende websites waar je terecht kan met de namen van de voorouders, zoals cbg.nl, genealogieonline.nl en openarch.nl.

Een andere tip is om oude krantenartikelen te doorzoeken op de gegevens van jouw voorouders. Een gouden bron is delpher.nl, een website met een enorme hoeveelheid gedigitaliseerde kranten en tijdschriften uit de twintigste eeuw.

Gebruik de kracht van sociale media

Vergeet niet om je favoriete sociale netwerksites te gebruiken, zoals Twitter, Facebook en Pinterest. Zoek niet alleen naar contact met mensen die jouw voorouderlijke achternamen delen, maar zoek ook naar lokale organisaties, openbare bibliotheken en archieven, reisgidsen en genealogie-gerelateerde diensten in de geboorteplaats van jouw voorouder(s).

Blijf realistisch

Tv-programma's over zoektochten naar familiegeschiedenissen scheppen de verwachting dat elke zoektocht een beroemde (of beruchte) voorouder zal blootleggen. De meesten van ons stammen echter af van gewone mensen. Maar ook deze mensen hebben vaak ontzettend veel betekend voor hun dierbaren, vrienden en gemeenschap. Koester de verhalen die je ontdekt en deel ze met je familie.