Waarom een levensverhaal schrijven goed is voor je mentale gezondheid

26-09-2022

Waarom zou jij jouw levensverhaal op papier zetten? Er zijn zoveel redenen denkbaar.

Eén belangrijk voordeel wordt echter vaak over het hoofd gezien. Wist jij dat het opschrijven van je levensverhaal goed is voor de mentale gezondheid?

Al jaren raden psychologen aan om regelmatig een dagboek bij te houden. Volgens hen is dat dé manier om je stemming te reguleren, stress te verminderen en een gevoel van controle over je emoties te ontwikkelen. Als een simpel dagboek dit al kan bereiken... De positieve invloed van het vastleggen van je complete levensverhaal is helemaal ongeëvenaard!

Veel biografen en ghostwriters horen van hun klanten dat ze een verbeterde geestelijke gezondheid bemerken na het gezamenlijke schrijfproces.

Maar waarom zijn deze positieve gevolgen zo groot? Daar zijn drie redenen voor aan te wijzen.

Betere relaties met je naasten

Een van de meest dankbare aspecten van het schrijven van je levensverhaal is het verdiepte inzicht dat het biedt in de relaties met de mensen om je heen.

Tijdens dit proces zet je op een rijtje wat je naasten voor je hebben betekend gedurende je hele leven. Ook krijgen je familie en vrienden een betere kijk op jouw drijfveren en keuzes door het lezen van je boek. Zo ontstaat er wederzijds begrip. Regelmatig leidt dit effect zelfs tot drastische verbeteringen van bestaande relaties!

Oude trauma's verwerken

Het documenteren van je levensverhaal kan ongelooflijk nuttig zijn bij het verwerken van oude trauma's of gevoelige kwesties die nog altijd zwaar wegen.

Talrijke onderzoeken hebben aangetoond dat schrijven over pijnlijke herinneringen even effectief kan zijn als cognitieve verwerkingstherapie. Hoewel het proces in eerste instantie ongemakkelijk kan aanvoelen, helpt het vastleggen van je levensverhaal enorm bij het plaatsen en verwerken van trauma's. Dit leidt tot een versterking van je mentale welzijn.

Het blijft echter belangrijk om te vermelden dat het schrijven van je levensverhaal geen vervanging is voor therapie.

Anderen helpen

Talloze onderzoeken tonen aan dat het helpen van anderen een positief effect heeft op de eigen mentale gezondheid.

Het documenteren van jouw levensverhaal geeft je de een kans om wijsheid, levenslessen en waardevolle kennis door te geven aan jongere generaties van jouw familie, vrienden en andere naasten.

Door lessen te delen over hoe je tegenspoed hebt overwonnen, kunnen toekomstige generaties jouw boek gebruiken als inspiratiebron. Hier kunnen zij zelf weer uit putten om moeilijke perioden in hun eigen leven door te komen.

Geïnspireerd geraakt? Wil jij jouw levensverhaal graag als boek in je handen houden? Neem dan contact op met de Levensbrouwerij. Bij de Levensbrouwerij schrijft een historicus en gepubliceerd auteur jouw levensverhaal. De biografie wordt beeldend en vakkundig opgeschreven. Daarnaast worden jouw verhalen in het boek geduid met een historische blik. Zo begrijpt de lezer niet alleen wat er gebeurde in jouw leven, maar ook waarom. Een bijzondere toevoeging aan de boekenkast van jouw familie!