Wat is het juiste moment om je levensverhaal te laten schrijven?

22-11-2023
Bron: Freepik
Bron: Freepik

Het schrijven van je levensverhaal biedt je de unieke kans om je ervaringen, herinneringen en lessen met anderen te delen. Een vraag die ik vaak hoor, is: 'Wanneer is het juiste moment om mijn levensverhaal op papier te zetten?'

Zoveel mensen, zoveel wensen. Het is onmogelijk om de juiste dag aan te wijzen waarop je aan dit project moet beginnen. Er zijn echter wel een paar overwegingen die je kunnen helpen met het maken van je keuze.

Emotionele voorbereiding

Het schrijven van je levensverhaal kan emotioneel beladen zijn. Je haalt immers herinneringen op aan zowel positieve als negatieve gebeurtenissen in je leven.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je emotioneel klaar bent om deze reis aan te gaan. Overweeg of je in staat bent om met de emoties om te gaan die naar boven kunnen komen tijdens het schrijfproces. Ben je nog niet zover? Overweeg dan om eerst in therapie te gaan of een andere vorm van verwerking te kiezen.

Levensfase

Het juiste moment om je levensverhaal te laten schrijven kan afhangen van de fase van je leven waarin je je bevindt.

Misschien wil je wachten tot je een bepaalde mijlpaal hebt bereikt, zoals je pensioen, om meer tijd en energie te kunnen investeren in het schrijven van je verhaal.

Let op: helaas is niemand een gezonde oude dag gegarandeerd. Ben je nog niet op leeftijd, maar heb je al wel een rijk leven geleid dat je graag wil vastleggen? Waar wacht je dan nog op?!

Familie en generaties

Overweeg of er belangrijke familiegebeurtenissen of generatiewisselingen op komst zijn. Het schrijven van je levensverhaal is een waardevol geschenk voor toekomstige generaties, dus als er speciale gelegenheden zoals bruiloften, verjaardagen of jubilea in het verschiet liggen, kan dit het juiste moment zijn om te beginnen.

Inspiratie en motivatie

Soms is het juiste moment gewoon wanneer je je geïnspireerd en gemotiveerd voelt om je verhaal te delen. Dit kan worden aangewakkerd door persoonlijke groei, reflectie of een verlangen om anderen te inspireren met je levenservaringen.

Onthoud dat er geen perfect moment is om je levensverhaal vast te leggen, maar eerder een moment dat voor jou goed voelt. Het is nooit te vroeg of te laat om je levensverhaal te laten schrijven!


Wel zin, maar geen tijd om het boek zelf te schrijven? Laat dan jouw levensverhaal schrijven door een vakkundige auteur! Of schrijf je liever zelf en heb je behoefte aan een klein steuntje in de rug? Bij de Levensbrouwerij kan het allemaal. Neem hier contact op.