Jouw levensverhaal laten schrijven

IETS VOOR JOU?


Heb jij een sterk verlangen om je levensverhaal te laten schrijven? Laat dit gevoel je niet los?

Misschien heb je het soort leven geleefd dat simpelweg een boekvertelling verdient. Of wil je graag dat je familie en toekomstige generaties in je eigen woorden over je leven kunnen lezen.

Wat je motivatie ook is, je bent niet de enige.

In deze vluchtige, digitale wereld voelen velen zich geroepen om een tastbare erfenis te creëren. Maar eerlijk is eerlijk: het schrijfproces van een levensverhaal is vaak moeilijk en soms zelfs ontmoedigend. Een oplossing is om jouw levensverhaal te laten schrijven door een professionele, gepubliceerde freelancer.

Wanneer is het een verstandig idee om zo'n schrijver in te schakelen? En hoe ziet zo'n samenwerking eruit?


VERSCHILLENDE VORMEN VAN ONDERSTEUNING

Er zijn drie manieren waarop een schrijver (soms een persoonlijke historicus genoemd) met je kan samenwerken om jouw levensverhaal werkelijkheid te laten worden: als schrijver, als coach of als redacteur. Het is verstandig om te bepalen welke aanpak het beste bij je past voordat je op zoek gaat naar een schrijver.

De vraag die je jezelf moet stellen is: Is het belangrijk dat ik het boek zelf schrijf?

Als jij degene wilt zijn die de woorden van jouw verhaal opschrijft, dan kan je beter op zoek gaan naar een coach of redacteur.

EEN COACH VOOR JOUW LEVENSVERHAAL

Zo'n coach treedt op adviseur terwijl je de wel zelf pen stevig in handen houdt. Een coach helpt om eventuele obstakels in jouw schrijf- en reflectieproces te overwinnen. Je kan conceptversies van jouw levensverhaal kwijt bij jouw coach. En jullie zullen in gesprek gaan over praktische oplossingen als je vastloopt in het schrijfproces.

DE ROL VAN DE REDACTEUR

Waar een coach intensief met je samenwerkt om de woorden volgens de juiste structuur op papier te krijgen, begint de inzet van een redacteur pas zodra je de eerste versie van jouw levensverhaal hebt voltooid. De twee rollen vloeien in elkaar over, dus veel coaches zullen ook als redacteur optreden indien gewenst.

De rol van de redacteur is ervoor zorgen dat jouw verhaal zo sterk mogelijk is. Redacteurs kijken naar de globale opbouw van jouw levensverhaal, maar kunnen zich desgewenst ook buigen over taal- en stijlfouten.

Is het voor jou niet van belang om de woorden zelf te schrijven? Sterker nog, is dit wellicht zelfs een obstakel? En wil je jouw levensverhaal zo snel en goed mogelijk voltooid zien? Dan is het inhuren van een schrijver waarschijnlijk de beste optie.


JOUW BIOGRAFIE LATEN SCHRIJVEN

Er zijn twee gevallen waarin het zeker raadzaam is om een schrijver in te schakelen. De eerste is wanneer er sprake is van tijdgebrek. Een schrijver zorgt voor vrijwel alles: het schrijfwerk, bewerken en structureren, foto's ordenen en scannen, het manuscript typen, de voor- en achteromslagen (laten) ontwerpen en het boek opsturen om af te drukken.

Door te kiezen voor deze complete ontzorging kan je jouw levensverhaal laten schrijven binnen een mum van tijd. Het enige dat jij moet doen is interviews geven en feedback leveren op het geschreven werk.

Heb jij tijd zat en vertel jij de geweldigste anekdotes, maar heb je moeite om jouw verhaal op te schrijven? Spreken en schrijven zijn zeer verschillende manieren van communiceren en een gouden pen is niet iedereen gegeven. Ook in dit geval is het verstandig om een professioneel schrijver het schrijfwerk voor zijn rekening te laten nemen.


Geïnspireerd geraakt? Wil jij jouw levensverhaal graag laten schrijven? Neem dan contact op met de Levensbrouwerij. Bij de Levensbrouwerij schrijft een historicus en gepubliceerd auteur jouw levensverhaal. De biografie wordt beeldend en vakkundig opgeschreven. Daarnaast worden jouw verhalen in het boek geduid met een historische blik. Zo begrijpt de lezer niet alleen wat er gebeurde in jouw leven, maar ook waarom. Een bijzondere toevoeging aan de boekenkast van jouw familie!