Jouw levensverhaal laten schrijven

IETS VOOR JOU?

Heb jij een sterk verlangen om je levensverhaal op te schrijven of je levensverhaal te laten schrijven? Laat dit gevoel je niet los, maar weet je niet wat je ermee aan moet? Het laten vastleggen van jouw persoonlijke geschiedenis geeft niet alleen meer betekenis aan je eigen ervaringen, maar is ook een onbetaalbare erfenis voor volgende generaties. En doe je het niet nu, wanneer dan wel?

WAAROM JE LEVENSVERHAAL 

LATEN SCHRIJVEN?

Jouw levensverhaal is meer dan alleen verzameling gebeurtenissen. Jouw reis, met zijn hoogtepunten, dalen en levenslessen, verdient een podium. Meer nog dan dat: het is het nalatenschap dat je achterlaat. Wat voor leven je ook hebt geleefd, ieder levensverhaal verdient een boekvertelling.

Of je nu zelf nog eens je leven na wil lezen en de levenslessen daarvan nooit meer wil vergeten of het je wens is voor je familie en toekomstige generaties over je leven te kunnen lezen: dat is mogelijk wanneer je ervoor kiest om je levensverhaal te laten schrijven.

Wat je motivatie ook is, je bent niet de enige. In deze vluchtige, digitale wereld voelen velen zich geroepen om een tastbare erfenis te creëren en achter te laten. Maar eerlijk is eerlijk: het schrijfproces van een verhaal – en al helemaal een levensverhaal – is vaak moeilijk en kan nogal ontmoedigend zijn.

Stel je voor dat jouw levensverhaal tot leven komt door de pen van een professional die niet alleen je herinneringen mooi kan verwoorden, maar ze ook weet te vatten in de warmte van een boek. Dit is niet zomaar een keuze; het is een geschenk aan jezelf en aan de toekomst. Een duurzame voetafdruk in het zand van de tijd, een blijvende herinnering die altijd zal blijven bestaan, en waar mensen altijd doorheen zullen kunnen blijven bladeren.

Misschien vraag je je nu af: wanneer is het juiste moment om de hulp van een schrijver in te schakelen? En hoe ziet zo'n samenwerking eruit?.

VERSCHILLENDE VORMEN VAN ONDERSTEUNING

Er zijn drie manieren waarop je met iemand – ook wel een persoonlijke historicus genoemd – kan samenwerken om jouw levensverhaal werkelijkheid te laten worden: als schrijver, als coach of als redacteur. Het is verstandig om vooraf te bepalen welke aanpak het beste bij je past, voordat je op zoek gaat naar een persoonlijke historicus

De vraag die je dan aan jezelf moet stellen is: "Is het belangrijk dat ik het boek zelf schrijf?" Als het antwoord hierop "ja" is en jij zelf degene wil zijn die de woorden van jouw verhaal opschrijft, dan kan je beter op zoek gaan naar een coach of redacteur.

Is het voor jou niet essentieel om zelf de woorden op papier te zetten? Sterker nog, zie je dit zelfs als een obstakel? Dan is de beste keuze waarschijnlijk om een schrijver in te huren. Door hiervoor te kiezen kan je jouw levensverhaal laten schrijven door een professional en hoef je zelf niet over je woorden te struikelen tijdens het proces.

EEN COACH VOOR JOUW LEVENSVERHAAL

Zo'n coach treedt op adviseur terwijl jijzelf de pen stevig in handen houdt. Een coach helpt om eventuele obstakels in jouw schrijf- en reflectieproces te overwinnen. Je kan conceptversies van jouw biografie kwijt bij jouw coach. En jullie zullen in gesprek gaan over praktische oplossingen als je vastloopt in het schrijfproces.

DE ROL VAN DE REDACTEUR

Waar een coach intensief met je samenwerkt om de woorden volgens de juiste structuur op papier te krijgen, begint de inzet van een redacteur pas zodra je de eerste versie van jouw levensverhaal hebt voltooid. De twee rollen vloeien in elkaar over, dus veel coaches zullen, indien gewenst, ook als redacteur optreden.

De rol van de redacteur is om ervoor te zorgen dat jouw verhaal zo sterk mogelijk is. Redacteurs kijken naar de globale opbouw van jouw levensverhaal, maar kunnen zich desgewenst ook buigen over taal- en stijlfouten.

JOUW LEVENSVERHAAL LATEN SCHRIJVEN

Er zijn twee gevallen waarin het zeker raadzaam is om een schrijver in te schakelen. De eerste is wanneer er sprake is van tijdgebrek. Een schrijver zorgt voor vrijwel alles: het schrijfwerk, bewerken en structureren, foto's ordenen en scannen, het manuscript typen, de voor- en achteromslagen (laten) ontwerpen en het boek opsturen om af te drukken.

Door te kiezen voor deze complete ontzorging kan je jouw levensverhaal laten schrijven binnen een mum van tijd. Het enige dat jij hoeft te doen is interviews geven en feedback leveren op het geschreven werk.

Heb jij tijd zat en vertel jij de geweldigste anekdotes, maar heb je moeite om jouw verhaal op te schrijven? Spreken en schrijven zijn zeer verschillende manieren van communiceren en een gouden pen is niet iedereen gegeven. Ook in dit geval is het verstandig om een professioneel schrijver het schrijfwerk voor zijn of haar rekening te laten nemen.

Geïnspireerd geraakt? Wil jij graag jouw levensverhaal laten schrijven? Neem dan contact op met de Levensbrouwerij. Bij de Levensbrouwerij schrijft een persoonlijk historicus en gepubliceerd auteur jouw levensverhaal. Jouw biografie zal tot leven komen in levendige verhalen, aangevuld met historische context. Zo kan niet alleen jij, maar kunnen ook anderen begrijpen hoe jouw leven zich heeft uitgevouwen in de grotere verhaallijnen van de tijd. Een bijzondere toevoeging aan de boekenkast van jouw familie!

Welke momenten uit jouw leven verdienen het om vereeuwigd te worden?

Neem vandaag nog contact op met de levensbrouwerij en kies ervoor om antwoord te geven op deze vraag door je levensverhaal te laten schrijven.